Basın Bülteni | Dünya Temizlik Günü “Let’s Do It! (Haydi Yapalım!)” Hareketi

15 Eylül 2018 Dünya Temizlik Günü’nde
Türkiye’nin Dört Bir Yanı Temizlenerek
Çevre Bilinci Farkındalığı Oluşturuldu

Let’s Do It! 2008 yılında Estonya’da başlamış bir çevre hareketi. Amacı belirlenen bir günde tüm Dünya’da kayı atık haritaları içinde işaretlenmiş olan alanların temizliğinin yapılması ve gönüllülük temeli ile çevre bilincinin aşılanması. Bugün 112 ülkede milyonlarca gönüllüye sahip olan bu çevre temizliği hareketinin her ülkede bir koordinatör kuruluşu bulunuyor. Sivil Yaşam Derneği 2015 yılı itibariyle çevre temizliği hareketinin Türkiye temsilciğini de aldı ve bu yıldan itibaren tüm Dünya ile aynı anda temizlik hareketi planlanarak gerçekleştirildi.

Temiz Dünya Konferansında alınan karara göre 15 Eylül 2018 tarihinde Dünya üzerinde eş zamanlı olarak gerçekleşen Çevre Temizliği Hareketi Türkiye’de 47 şehirde, 100’den fazla noktada, 80.00 kişinin gönüllü katılımıyla gerçekleştirildi. Let’s Do It! Hareketinin Türkiye temsilcisi olan Sivil Yaşam Derneği, Decathlon ve JCI Türkiye başta olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla büyük bir etkinlik gerçekleştirdi. Ulusal ve yerel yönetimlerin şehirlerde etkinliklerin düzenlenmesinde çok büyük katkıları oldu.

Her yaş aralığından katılım gösteren gönüllüler Dünya Temizlik Gününün oluşturduğu farkındalık ve milli çöp meselesi hakkında detaylı bilgi sahibi olma fırsatını yakaladılar. Yaşam alanımız olan Dünya’nın sürdürülebilir kılınması adına herkesin bu bilinçle yaşaması gerektiğini ortak çıktı olarak belirlediler. 15 Eylül Dünya Temizlik Günü’nde Let’s Do It! Hareketi ile oluşturulan büyük farkındalık ulusal çapta gündeme gelen Milli Çöp Meselesine de değinerek çevre temizliği ve toplumsal yaşam bilincini bir kez daha vurgulamıştır.

Etkinliğin koordinasyonunu sağlayan Sivil Yaşam Derneği Genel Başkanı Fatih Vardar, Bursa’daki temizlik aktivitesinin ardından şu açıklamalarda bulundu:

“2015 yılından beri Türkiye Koordinatörlüğünü yürüttüğümüz Let’s Do It hareketi bu yıl 150 ülkeyle eş zamanlı olarak ülkemizde gerçekleştirildi. Bu yıl etkinliğin Türkiye paydaşları JCI Türkiye ve Decathlon Türkiye ile beraber Dünya Temizlik Günü, 15 Eylül 2018 tarihinde 47 şehirde 100’den fazla noktada, 80.00 kişinin gönüllünün katılımıyla gerçekleştirildi. İnsanlar 15 Eylül günü Türkiye’nin dört bir tarafını temizlemek için birbirlerini sokağa davet etti ve kurumsal desteklerin yanında birçok bağımsız gönüllü de Dünya Temizlik Günü için sokağa çıktı. Bugün oluşan toplumsal enerjiyle birlikte daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz. Başta ülkemizde bu çalışmalara öncü olan Sivil Yaşam Derneği’ne ve paydaşlarımız JCI Türkiye ile Decathlon Türkiye’ye teşekkür ederiz.”

Fatih Vardar
Sivil Yaşam Derneği
Genel Başkanı

letsdoitturkiye@siyamder.org